Sieviešu lomas attīstība mūsdienu sabiedrībā atspoguļo lielu pāreju no tradicionālajām normām uz dinamisku mūsdienu vidi, kurā sievietes ir klātesošas dažādās jomās. Sievietes vairs neaprobežojas tikai ar tradicionālajām dzimumu lomām, bet aktīvi piedalās kā līderes, novatores un līdzstrādnieces dažādās uzņēmējdarbības un organizāciju nozarēs.

Mūsdienu straujajā pasaulē veiksmīgas un apmierinošas karjeras meklējumiem nekādā ziņā nevajadzētu tikt nošķirtiem no priekiem un atbildības, ko nes līdzi mātes pienākumi. Lai veiksmīgi virzītos ceļā, kas apvieno mātes lomu un pilnvērtīgu karjeru, ir nepieciešama pārdomāta un stratēģiska pieeja, kas ļauj sievietēm iespēju īstenot savas profesionālās ambīcijas līdzās ģimenes veidošanas priekam.

Izpratnes mainīšana par sievietes panākumiem mātes un karjeras jomā

“Pārdefinēt izpratni par panākumiem, īstenojot mātes lomu un pārdefinēt panākumu izpratni karjerā ir personisks ceļojums, kas saistīts ar sabiedrības normu izaicināšanu. Apziniet savas vērtības, pārvērtējiet tradicionālās normas un piešķiriet prioritāti darba un dzīves sabalansēšanai. Izvirziet reālistiskus mērķus, praktizējiet rūpes par sevi un meklējiet atbalstu. Palaidiet vaļā vainas sajūtu, nodefinējiet savus veiksmes rādītājus un esiet elastīga. Meklējiet iedvesmu to sieviešu stāstos, kuras jau ir veiksmīgi atradušas līdzsvaru starp mātes lomas īstenošanu un karjeru. Atcerieties, ka nav tādas pieejas, kas būtu piemērota visiem: veidojiet tādu ceļu, kas saskan ar jūsu vērtībām un jūsu unikālajiem apstākļiem,” saka Katerina Meimaroglou, Kestria Grieķijā dibinātāja un vadošā partnere.

Kā norāda Hong Nguyen, Kestria Vjetnamā vadošā partnere, abu lomu – uzņēmuma vadītājas un mātes lomas līdzsvarošana ir ļoti izaicinošs process. Būtiski ir pārdefinēt panākumu normas un mainīt izpratni par šīm divām lomām, kas tādā veidā kalpo par pamatu dzīves līdzsvaram un karjeras panākumiem. “Pirmkārt un galvenokārt, sievietēm ir jānosaka savas vērtības un jāsaprot, kas jūs padara par izcilu māti un cik labi esat veikusi uzņēmuma vadītājas pienākumus. Tad no šīs vietas nosakiet skaidrākus savas dzīves plānus un mērķus. Tālāk jums proaktīvi un elastīgi jāpārvalda savs laiks un attālinātais darbs, lai gan nodrošinātu rūpes, gan izglītotu savus bērnus, tajā pašā laikā nezaudējot darba produktivitāti. Pats galvenais – meklējiet atbalstu no ģimenes locekļiem, lai mazinātu šo jums uzlikto spiedienu.”

Balanss starp karjeru un bērnu kopšanas atvaļinājumu

“Balansa atrašana starp karjeru un bērnu kopšanas atvaļinājumu var būt liels izaicinājums priekš strādājošām mammām, kuras bieži vien noved arī pie bailēm par stagnāciju karjerā. Tomēr ir svarīgi apzināties, ka bērnu kopšanas atvaļinājums ir likumīga sievietes dzīves daļas sastāvdaļa. Profesionālu kontaktu uzturēšana caur tehnoloģijām, kā arī nepilna laika vai attālināta darba veids, palīdz sievietēm palikt prasmīgām, būt informētām un uzturēt saikni ar kolēģiem un profesionālās vides kontaktiem. Pie tam, virtuālie pasākumi un sapulces sniedz iespēju ņemt dalību tajās. 

Pēdējā gada laikā arī es personīgi esmu devusies šajā “balansa meklēšanas ceļojumā”, atrodot tajā nedaudz no visa – izaicinājumus, prieku un laimi. Sākotnēji bija svarīgi atcerēties, ka mātes loma nesamazina manus profesionālos mērķus.  

Latvijas labvēlīgie bērnu kopšanas atvaļinājuma noteikumi ir bijuši ļoti labvēlīgi un noderrīgi, taču arī es uztraucos par savu karjeru. Es sapratu, ka, lai pārvarētu bailes no stagnācijas karjerā, ir svarīgi veidot atklātu un caurspīdīgu saziņu ar savu darba devēju, izvirzot skaidras ekspektācijas un pārrunājot stratēģijas, kā bērna kopšanas atvaļinājuma laikā palikt saiknē un iesaistītam. Mātes loma ir iemācījusi man vērtīgas laika plānošanas un prioritāšu noteikšanas prasmes. Ar šo pieredzi esmu apņēmusies lauzt sabiedrības stereotipus par mātes lomu un karjeru, uzskatot, ka sievietēm nevajadzētu izvēlēties tikai vienu no abiem,” Krista Kristiāna Ziediņa, Kestria Latvijā valdes locekle.

Efektīva laika plānošanas stratēģija

Pēc Monicca Yan, Kestria Ķīnā un Singapūrā izpilddirektores teiktā, izaicinošas karjeras un mātes lomas vai aprūpētajas apvienojums var būt liels izaicinājums. Uzņēmumiem pieņemot hibrīddarba modeļus, palielinās produktivitāte un darbinieku apmierinātība. Atrast balansu starp darbu un ģimeni ir iespējams, bet efektivitātes sasniegšanai ir nepieciešama elastīga taču strukturēta pieeja plānošanai. “Ir atsākušies starptautiskie darba ceļojumi, tomēr ir mainījies to mērķis. Attālinātās sapulces, kas ir efektīvākas, ietaupa ceļojuma laiku. Kā prioritāte priekš braucieniem uz ofisu tiek nolikta lielāku komandu sanāksmes, nevis mazas diskusijas, samazinot pavadīto laiku ārpus mājas mammām, kurām ir reģionāli vai starptautiskas nozīmes amati.

Tehnoloģijas nodrošina iespēju attālinātai projektu izsekošanai, samazinot nepieciešamību pēc fiziskas klātbūtnes birojā. Līderiem ir jāuzticas un jādod iespēja komandām, lai tās gūtu abpusēji izdevīgu rezultātu. Nākotnes darba modelis izceļ darba rezultātus pāri nostrādātajām stundām, nodrošinot darbiniekiem elastību mājsaimniecības un ģimenes pienākumu līdzsvarošanā, dodot iespēju labāk plānot ar darbu nesaistītos pienākumus, vienlaikus sasniedzot vai pat pārsniedzot darba mērķus,” piebilst Monicca Yan.

Vainas apziņas un kritikas pārvarēšana

“Mātes pienākuma sods” ir saistīts ar cenu, ko sievietes maksā par bērnu audzināšanu, vienlaikus saglabājot darbu tradicionālajā darba tirgū, kur mums ir mazāka iespējamība tikt paaugstinātām, kur saņemsim mazāku atalgojumu, un pats būtiskākais, tiksim izvērtētas pēc augstākiem standartiem nekā tēvi, kuri strādā ārpus mājas, Pretēji, ir reāla “tēva bonusa” situācija, kurā vīrieši iegūst priekšrocības, pēc bērnu piedzimšanas; pētījumi liecina, ka viņiem tiek maksāts vairāk, un viņiem ir lielāka iespēja tikt nodarbinātiem nekā tiem, kuri nav kļuvuši par tēviem. Ir viens ironisks citāts, kas skan aptuveni šādi: “mums (mātēm) jāpilda vecāka loma, it kā mums nebūtu darba, un jāstrādā, it kā mums nebūtu ģimenes”. Mēs tiksim nosodītas par to, ka noliksim bērnus augstāk par savām karjerām, mūs kritizēs par to, ka prioritizējam darbu.

Kamēr pašas darbavietas konceptam nepieciešams pieskaņoties mūsdienīgiem vienlīdzības un taisnīguma standartiem un pārstrukturizēties, lai atbalstītu strādājošos vecākus (kuri veido ievērojamu darbaspēka daļu), visiem cilvēkiem ar bērniem ir jāmācās atbalstīt vienam otru un nebūt tik izolētiem, pildot vecāku lomu. Mums nav jādomā, ka mūsu grūtības ir tikai mūsu pašu, un jo ātrāk mēs sev un citiem sniegsim iecietību, jo labāk mums visiem būs gan mentāli, gan profesionāli,” norāda Advaita Naidoo, Kestria Āfrika, Dienvidāfrikā un ASV vadītāja

Elastīga darba organizēšanas iespējas

Šodienas augstas konkurences un strauji mainīgajā darba vidē sievietes un uzņēmumi arvien vairāk atzīst, cik nozīmīgi ir vienoties par elastīgiem darba organizācijas noteikumiem, kas ne tikai atbilst viņu personīgajām vajadzībām, bet arī palīdz uzlabot dzimumu līdztiesību darbavietās. Attālinātā darba iespēju izmantošana un līdzvērtīgu partneru iesaistīšanās veicināšana ir divas spēcīgas stratēģijas, ko sievietes var izmantot, lai panāktu labāku līdzsvaru. Attālinātais darbs noteikti sniedz sievietēm elastību labāk pārvaldīt savus profesionālos un personīgos pienākumus. Tas arī samazina ģeogrāfiskos šķēršļus, kas varētu ierobežot viņu karjeras izvēli.

Turklāt, aizstāvot partneru līdzvērtīgu iesaistīšanos mājas pienākumos, sievietes var veicināt vienlīdzīgāku mājsaimniecības pienākumu sadali, ļaujot abiem partneriem pilnībā ieguldīties savā karjerā. Tā kā sievietes turpina attīstīt savu karjeru šajā izaicinājumu pilnajā, konkurences un prasīgajā darba pasaulē, sarunu taktika var dot viņām iespēju vēlreiz apliecināt savu vērtību, dot ieguldījumu ar savu talantu un samazināt plaisu savā darba vietā,” Constanza Ossa, Kestria Čīlē ģenerāldirektore.

Darba vietas kultūra, kas ļauj strādājošiem vecākiem uzplaukt

“Inovatīvas darba vietas kultūras veidošana, kas pilnveido un atbalsta strādājošo vecāku iespējas, ir būtisks solis, kas sniedz labumu ne tikai indivīdiem, bet arī uzlabo darba vides iekļautību un produktivitāti. Ceļojums sākas ar unikālo izaicinājumu atzīšanu, ar ko saskaras strādājošas mātes, un proaktīviem centieniem apmierināt viņu īpašās vajadzības. Tādas metodes kā elastīga darba grafika atbalstīšana, attālinātā darba iespēju nodrošināšana un bērnu aprūpes atbalsta nodrošināšana, ir praktiski pasākumi, kas var veicināt pozitīvas izmaiņas.

Kestria Apvienotajos Arābu Emirātos un Ēģiptē mūsu komandas nelokāmā uzmanība joprojām ir vērsta uz rezultātu sasniegšanu un klientu vēlmju apmierināšanu neatkarīgi no tradicionālā darba laika. Strādāšana no mājām jēdziens ir atkarīgs no uzticības un komandas locekļu piederības sajūtas izkopšanas, veicinot spēcīgu iesaistīšanos uzņēmuma izaugsmē. Atbalstot šādas iniciatīvas un veidojot atmosfēru, kurā darbiniekiem tiek dotas pilnvaras efektīvi līdzsvarot savas divkāršās lomas, mēs patiešām varam ļaut strādājošiem vecākiem veiksmīgi attīstīties, tādējādi veicinot līdztiesīgu un harmonisku nākotni visiem,” Rania Abdalla, Kestria Apvienoto Arābu Emirātos un Ēģiptē vadītāja un ģenerāldirektore.

Kopsavilkums

Pēc Celine Chabee, Kestria Kanāda un ASV, teiktā, mātes lomas un karjeras līdzsvarošana ir universāls izaicinājums, ar kuru saskaras sievietes visā pasaulē. Lai gan kultūras un sabiedrības normas var atšķirties, galvenā cīņa, kas ir darba un ģimenes dzīves prasību pārvaldīšana, ir kopīga. 
Šis smalkais solis sevī ietver menedžēšanu starp sabiedrības ekspektācijām, darba vietas politiku un personiskajām izvēlēm. Globālā diskusija ap mātes lomu un karjeru ir cieši saistīta ar dzimumu līdztiesību un darba un privātās dzīves līdzsvarošanu un turpina attīstīties, mainot mūsu izpratni par ģimenes dinamiku un sabiedrības ekspektācijām. Ir būtiski apzināties, cik svarīgi ir atbalstīt vecākus viņu dažādajās lomās un dažādajos dzīves posmos un stāvokļos, kuros viņi atrodas.

“Koncentrēšanās ne tikai uz mātēm, bet gan uz plašāku vecāku statusa iekļaušanu līdzās personiskajai un profesionālajai attīstībai ir vienlīdzīgāka un veicina taisnīgumu. Neapšaubāmi, tā ir visefektīvākā pieeja, lai mazinātu šauru perspektīvu un spiedienu, kas saistīts ar mātes lomas statusu, tādā veidā veicinot dalītu atbildību un apņemšanos sabiedrības, organizācijas un globālā līmenī, un tas viss ir saskaņā ar mūsu pasaules mainīgo raksturu.” papildina Celine Chabee.

Informācijas avots un raksts angļu valodā ir pieejams šeit: https://kestria.com/insights/balancing-motherhood-and-career/